Products and Services PRODUCTS & SERVICES

Feitjes Vrijdag #3 – IT-managers worden overspoeld met cyberaanvallen

In het wereldwijde onderzoek The Impossible Puzzle of Cybersecurity dat in opdracht van Sophos is uitgevoerd, blijkt dat IT-managers worden overstelpt met cyberaanvallen vanuit alle richtingen. Het onderzoek toont ook aan dat zij hiermee worstelen door gebrek aan expertise, budget en up-to-date technologie. De enquête werd voorgelegd aan 3.100 IT beslissers van middelgrote bedrijven in de VS, Canada, Mexico, Colombia, Brazilië, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Australië, Japan, India en Zuid-Afrika.

Cybercriminelen hebben meerdere aanvalsmethoden

Het onderzoek geeft aan hoe aanvalstechnieken variëren en verschillende fases kennen. Een op de vijf ondervraagde IT-managers wist niet dat ze werden aangevallen, en door de diversiteit aan aanvalsmethoden kan geen enkele verdedigingsstrategie wonderen verrichten.

Chester Wisniewski, Principal Research Scientist bij Sophos:

Cybercriminelen ontwikkelen aanvalsmethoden en gebruiken vaak meerdere payloads voor winstmaximalisatie. Software-exploits vormden het eerste point of entry in 23% van de gevallen, maar ze werden ook op verscheidene manieren gebruikt in 35% van alle aanvallen. Dit toont aan hoe exploits worden gebruikt in meerdere fasen van de aanvalsketen. Organisaties die alleen extern patchen, zijn intern kwetsbaar. Cybercriminelen gebruiken dit en andere beveiligingslekken in hun voordeel.

Het brede assortiment, de fasering én de schaal van de aanvallen blijken effectief: zo zijn de volgende cijfers verzameld:

  • 53% van de slachtoffer van een cyberaanval zijn getroffen door een phishing e-mail;
  • 30% van de slachtoffers zijn getroffen door ransomware;
  • En 41% geeft aan een datalek te hebben ervaren.

‘Weak spots’

Op basis van het onderzoek is het niet verrassend dat 75% van de IT-managers misbruik van software, niet-gepatchte kwetsbaarheden en zero-day bedreigingen beschouwt als de voornaamste beveiligingsrisico’s. 50% ziet phishing als een groot beveiligingsrisico. Het is alarmerend dat slechts 16% van de IT-managers supply chain als een belangrijk beveiligingsrisico aanstipt, waardoor een extra zwakke plek wordt blootgelegd die cybercriminelen waarschijnlijk zullen opnemen in hun aanvalsrepertoire.

Gebrek aan…

Volgens het onderzoek geven IT-managers aan dat gemiddeld 26% van hun tijd aan security wordt besteed. Echter is 86% het erover eens dat beveiligingsexpertise kan worden verbeterd en 80% wil een sterker team om beveiligingsincidenten op te sporen, te onderzoeken en erop te reageren. Het werven van securitytalent is ook een probleem, zoals ook het talent vinden in veel andere branches een probleem vormen: 79% bevestigt dat het vinden van mensen met cybersecurity expertise een uitdaging is.

Wat budget betreft, zegt 66% dat het cyberbeveiligingsbudget van de organisatie lager is dan het zou moeten zijn. Het hebben van de huidige technologie is een ander probleem: 75% is het erover eens dat het up-to-date blijven met cybersecurity-technologie een uitdaging is voor hun organisatie. Dit gebrek aan beveiligingsexpertise, budget en up-to-date technologie geeft aan dat IT-managers moeite hebben om op cyberaanvallen te reageren in plaats van proactief te plannen en op de toekomst te anticiperen.

Impossible Puzzle of Cybersecurity

Benieuwd naar alle andere testresultaten? Bekijk het artikel hier.

 

Read Similar Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *