Products and Services PRODUCTS & SERVICES

Praktische tips rondom Cyber Security Awareness Month

De oktobermaand staat in de VS niet alleen in het teken in de nek-aan-nekrace tussen de twee presidentskandidaten. Amerika is ook in de ban van Cyber Security Awareness Month waarin burgers en bedrijven door middel van eenvoudige tips en adviezen worden gewezen op hun online veiligheid.

Sophos wil, net als vele andere partijen binnen de security-wereld, iedereen bij de hand nemen om er zo voor te zorgen dat niemand met stress of onzekerheid achter zijn computer, laptop, tablet of smartphone zit. Safety first!

In het kader van de Cyber Security Awareness Month hieronder enkele praktische tips die niet alleen op Amerikanen, maar ook op iedere Nederlander van toepassing zijn.

Blokkeer advertenties

Surfen op het web met advertenties die om je oren vliegen, kun je vergelijken met het lezen van een boek terwijl een hyperactieve radio DJ in je oren schreeuwt. Het is niet altijd zo, maar de reden dat veel advertenties zo storend zijn, is omdat ze zo bewust zijn ontworpen. Maar deze ads kunnen ook misbruikt worden door hackers die via deze advertentienetwerken virussen verspreiden. Het gebeurt niet vaak, maar als het gebeurt kan het velen raken. Als je houdt van advertenties, is het geweldig. Maar als je dat niet doet, is een adblocker een geweldige manier al die herrie en afleiding uit te zetten. Dus: blokkeer de advertenties en blokkeer de malvertising.

Zorg voor een password manager
Levert er iets meer stress op dan wachtwoorden onthouden? Het gebruik van hetzelfde wachtwoord voor alles is handig, maar zeer onzeker, en het creëren van meerdere wachtwoorden die sterk en te onthouden zijn kunnen frusterend werken. Password managers zoals LastPass, 1Password en KeePass nemen die last weg. Ze maken browsen aangenamer en ze maken een einde aan je eigen ‘wachtwoordadministratie’. Beschouw het als een virtuele butler die jou online volgt en alle deuren opent. Daarnaast geeft een goede password manager veel veiligheid en kun je zo veel mogelijke waanzinnig ingewikkelde en moeilijk te kraken wachtwoorden bedenken. Tevens maken ze phishingactiviteiten voor cybercriminelen heel lastig. Wie zou er geen eigen ‘wachtwoordbutler’ willen?

Wees vriendelijk op sociale media
Een wijs persoon zei ooit: “De volgende keer dat je vastzit in het verkeer, vergeet niet dan niet dat je zelf het verkeer bent.” En zo gaat het ook op sociale media. Hoewel er genoeg goede dingen online gebeuren, vinden er ook minder sociale zaken plaats. Uit onderzoek Behavioral Science (Utah Valley University): “… zij die elke week veel tijd besteden op Facebook menen dat anderen gelukkiger zijn en een beter leven hebben.” Daarom een oproep aan iedereen die Facebook, Twitter, Instragram, Flickr, Tumblr of andere social media gebruiken: laten we het allemaal wat vriendelijker (en daarmee vrolijker) maken!

Meld je aan (en af)
Neem de controle over je eigen leven door te focussen op wat belangrijk en onderneem bewuste acties. Zet elke (online) activiteit op de juiste plaats op basis van je eigen prioriteiten. Wanneer je wilt chatten, mailen of bijpraten met vrienden: log dan in. En wanneer je klaar bent, log je uit. Wellicht wat omslachtig en minder praktisch, maar soms is een heuvel op de weg net wat je nodig hebt. Afmelden is goed voor onze privacy en veiligheid. Als je er een gewoonte van maakt uit te loggen, kunnen sites als Facebook en Twitter je niet volgen. En dat alles door middel van een simpele klik. Speciale tip: probeer Sophos Home. Sophos Home is een product dat je thuis gratis kunt gebruiken. Het is snel en eenvoudig en het beschermt zowel Macs en pc’s. Het is ook een cloudoplossing zodat je het hele gezin via één web console beschermt. Geen zeurderige advertenties, pop-ups of ingewikkelde beveiligingsinstellingen. Voor meer informatie: www.sophos.com/home.

Read Similar Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *