Sophos Warbiking
Products and Services PRODUCTS & SERVICES

Warbiking: Is Wi-Fi in Amsterdam veilig of niet?

Na San Francisco, Hanoi, Sydney, Londen en Las Vegas is nu Amsterdam aan de beurt. De World of WarBiking-tour van Sophos zal op dinsdag 14 oktober door de straten van Amsterdam gaan. Global Head of Security bij Sophos, James Lyne fietst op 14 oktober met een speciaal geprepareerde racefiets door Amsterdam om de veiligheid van de Amsterdamse Wi-Fi netwerken te testen.

Persoonlijke strijd tegen onveilige draadloze netwerken

Lyne’s racefiets heeft Wi-Fi scanners, access points en GPS-ontvangers. Daarmee wordt de beveiliging van bestaande netwerken in de stad getest, maar er zullen ook zelf Wi-Fi netwerken worden opgezet om te kijken hoe serieus Nederlandse mobiele gebruikers omgaan met hun online veiligheid.

Er mag met enige ongerustheid naar de resultaten in Amsterdam uitgekeken worden. In San Francisco verbonden ruim 1.500 mobiele gebruikers zich blindelings met openbare, onbeveiligde netwerken van Lyne, ook al heette één van die netwerken DO NOT CONNECT. Daarmee gaven de gebruikers Lyne direct toegang tot hun mobiele apparaten. In Londen scande hij al fietsend ruim 80.000 draadloze netwerken. Slechts 17% daarvan was op een goede manier beveiligd.

James Lyne wil met deze kruistocht strijden tegen onveilig gebruik van draadloze netwerken. Hij neemt deze strijd heel serieus en zegt: “I take the security threat as a direct affront to the purpose of the web.”

Welke gegevens worden tijdens Warbiking verzameld?

Bewoners van Amsterdam hoeven zich geen zorgen te maken over hun persoonlijke gegevens. Er zal op geen enkel moment worden gekeken naar privégegevens. Tijdens de fietstocht kijkt de onderzoeker enkel naar gegevens die voor iedereen reeds publiekelijk toegankelijk is, zoals de naam van een netwerk of het beveiligingstype.

Er wordt bij het verzamelen van deze gegevens rekening gehouden met opt-out signalen die Wi-Fi routers uitzenden, waarmee onder andere _nomap opties worden gerespecteerd. Gegevens van deze Wi-Fi netwerken worden niet verwerkt.

Mocht u in Amsterdam wonen en wilt u niet worden meegenomen in het project, kan er een verzoekje worden gestuurd naar marketingbenelux@sophos.com.

Londen, San Francisco, Sydney & Las Vegas

Zijn de steden waar James al eerder is geweest voor Warbiking. Amsterdam is de eerste Europese stad die wordt aangedaan. Het wordt dus ook spannend om te zien hoe wij Europeanen beter beveiligd zijn ten opzichte van de Britten, Amerikanen en Australiers.

Read Similar Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *